## The Interview

1. What according to Umberto Eco is the belief that most journalists and publishers have? (2024)

#### Ans.

- believe that people like trash / easy reading and don't like difficult reading experiences
- puzzled by the success of the serious novel 'The Name of the Rose'

#### **Previous Years' CBSE Board Questions**

### SA I (2 marks)

1. Why did Rudyard Kipling refuse to be interviewed?

(2020 C)

### LA II (6 marks)

**2.** Read the following extract and answer the questions that follow:

Others, usually celebrities who see themselves as its victims, might despise the interview as an unwarranted intrusion into their lives, or feel that it somehow diminishes them, just as in some primitive cultures it is believed that if one takes a photographic portrait of somebody then one is stealing that person's soul. V.S. Naipaul 'feels that some people are wounded by interviews and lose a part of themselves. Lewis Carroll, the creator of Alice in Wonderland, was said to have had 'a just horror of the interviewer' and he never consented to be interviewed.

### (2023)

(i) Choose the appropriate options with reference to the given extract:

Most of the celebrities dislike being interview because

- (a) it is sheer nonsense.
- (b) nobody reveals his/her inner self.
- (c) it is sheer waste of time.
- (d) it is an unwanted intrusion into their lives.
- (ii) Complete the analogy with a word from the extract:

Light: darkness :: \_\_\_\_\_ : refused

(iii) In primitive cultures being photographed implied

(a) announcing victory.					
(b) soul has been stolen.					
(c) saving a memory for posterity.					
(d) becoming popular.					
(iv) From the given extract, we know that _ interviewed.	never agreed to be				
(a) Lewis Carroll	(b) V.S. Naipaul				
(c) T.S. Eliot	(d) Charlie Sheen				
(v) In the given extract, the word 'diminish' most nearly means					
(a) deepens	(b) disappoints				
(c) lessens	(d) languishes				
(vi) In the given extract, the writer indicate interviews.	es that most people				
(a) celebrated	(b) read				
(c) gave	(d) despised				
CBSE Sample Questions					

#### LA II (6 marks)

- 1. Some might make quite extravagant claims for it as being, in its highest form, a source of truth, and, in its practice, an art. Others, usually celebrities who see themselves as its victims, might despise the interview as an unwarranted intrusion into their lives, or feel that it somehow diminishes them, just as in some primitive cultures it is believed that if one takes a photographic portrait of somebody then one is stealing that person's soul.
- (i) What is the most likely reason some people consider the practice of interview to be an art?

This could be because it requires-

- (a) fluency of words.
- (b) sensitive and careful handling.
- (c) creativity and imagination.
- (d) probing and focusing on details.

- (ii) Rewrite the sentence by replacing the underlined phrase with its inference. Celebrities feel that an interview diminishes them.
- (iii) On the basis of the extract, choose the correct option with reference to the two statements given below.
- (1) Celebrities don't consent to be interviewed.
- (2) Interviews intrude the privacy of celebrities.
- (a) (1) can be inferred from the extract but (2) cannot.
- (b) (1) cannot be inferred from the extract but (2) can.
- (c) (1) is true but (2) is false.
- (d) (2) is the reason for (1).
- (iv) Rationalise, to support the given opinion:

To say that an interview, in its highest form, is a source of truth, is an extravagant claim.

(v) Replace the underlined word with its antonym from the extract.

Some celebrities hate the idea of having to give an interview because it makes them feel like <u>supporters</u>.

(vi) The author's views on i	nterview, in the	e extract, can	best be o	described as
statements based on				

(a) facts

(b) hypothesis

(c) beliefs

(d) superstitions

(2022-23)

#### **ANSWERS**

#### **Previous Years' CBSE Board Questions**

- 1. Rudyard Kipling expressed a condemnatory attitude towards interviews. His wife reports her husband as saying that he considered an interview as a crime and immoral, and thus it merits punishment. He also added that interviews are cowardly and vile.
- **2.** (i) (d) it is an unwanted intrusion into their lives.
- (ii) Consented

- (iii) (b) soul has been stolen
- (iv) (a) Lewis Carroll
- (v) (c) lessens
- (vi) (d) despised

# **CBSE Sample Questions**

- **1.** (i) (c) creativity and imagination
- (ii) makes them feel ordinary
- (iii) (d) (2) is the reason for (1).
- (iv) Because an interviewer can make false statements.
- (v) victims
- (vi) (a) facts